Deze gadget op jouw site?

Jan Timman feliciteren?

Nationaal
Is nu 67 jaar...
Jarig: Vandaag
vrijdag, 14 december 1951

> voor 68e verjaardag
Jan Timman, geboren als Jan Hendrik Timman te Amsterdam, is een Nederlands schaker. Jan Timman behoorde geruime tijd tot de wereldtop en was dichtbij het wereldkampioenschap. In 1971 werd Jan Timman internationaal schaakmeester (IM), en in 1974 behaalde hij de grootmeestertitel (GM). Jan Timman is meervoudig schaakkampioen van Nederland geworden. In 1984 werd hij hoofdredacteur van het schaaktijdschrift "New In Chess". Jan Timman heeft veel schaakliteratuur geschreven en hij was drager van de Euwe-ring. De laatste jaren heeft hij veel eindspelstudies gecomponeerd, waarmee hij internationale faam heeft behaald. Jan Timman heeft in zijn schaakcarrière een winstpercentage van ca. 55%. Jan Timman is een kenner van de Russische schrijver Fjodor Dostojevski.

Boudewijn Büch feliciteren?

Nationaal
Is nu 70 jaar...
Jarig: Vandaag
dinsdag, 14 december 1948

> voor 71e verjaardag
Boudewijn Büch, geboren als Boudewijn Maria Ignatius Büch te Den Haag en overleden op 23 november 2002 te Amsterdam aan een hartstilstand, was een Nederlandse dichter, schrijver en tv-presentator. Het boek De Kleine Blonde Dood uit 1985 was ongetwijfeld het meest succesvolle werk van Boudewijn Büch en het boek werd ook verfilmd. Als televisiepresentator maakte Boudewijn Büch diverse programma's over literatuur, en reisprogramma's onder de titel De Wereld Van Boudewijn Büch. Boudewijn Büch werkte mee aan tv-programma's zoals VARA De Verbeelding, Büch's Boeken, De Wereld Van Boudewijn Büch en Barend En Van Dorp. Büchs stokpaardjes kwamen in zijn televisie-uitzendingen veelvuldig aan bod: hij had grote belangstelling voor eilanden, de dodo, rockmuziek (met name Mick Jagger) en bovenal voor schrijver Goethe. Voor zijn reisprogramma's reisde hij veelal naar afgelegen eilanden. Ter plaatse schafte hij wat boeken aan over de betreffende locatie en ook bezocht hij regelmatig bibliotheken en musea. Boudewijn Büch was een groot talent in dichten en veelgelezen schrijver: Anabasis, Eilanden, De Kleine Blonde Dood, Het Dolhuis, De Hel, Openbaar Boekbezit, Het Bedrog, Geluk, De Goethe-industrie en De Bril Van Buddy Ho

Gerard Reve feliciteren?

Nationaal
Is nu 95 jaar...
Jarig: Vandaag
vrijdag, 14 december 1923

> voor 96e verjaardag
Gerard Reve, geboren als Gerard Kornelis van het Reve te Amsterdam en overleden op 8 april 2006 in Zulte (Oost-Vlaanderen, België), was een Nederlandse schrijver en dichter. Met Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans wordt Gerard van het Reve tot de Grote Drie van de naoorlogse Nederlandse schrijvers gerekend. Na het Gymnasium, volgde Gerard Reve een opleiding typografie op de Grafische School. Hierna had hij verschillende baantjes, zoals rechtbankverslaggever voor Het Parool, waar hij Simon Carmiggelt leerde kennen. Gerard Reve is een tijdje getrouwd geweest met dichteres Hanny Michaelis. Tijdens zijn huwelijksjaren verbleef Gerard Reve in Londen, volgde cursussen toneelschrijven en werkte enkele maanden als verpleger. Terug in Nederland ging hij in Amsterdam samenwonen met Wim Schuhmacher die in zijn werk figureert als 'Wimie'. En leefde vervolgens samen met Willem Bruno van Albada (Teigetje), daarna Henk van Manen (Woelrat) en zijn laatste levenspartner Joop Schafthuizen (Matroos Vos) met wie hij trouwde. Gerard van het Reve schreef o.a. De Avonden, Werther Nieland, Oud En Eenzaam, Op Weg Naar Het Einde, Moeder En Zoon, Het Boek Van Violet En Dood, Nader Tot U, De Taal Der Liefde, Brieven Aan Wimie etc.

Arantxa Rus feliciteren?

Nationaal
Is nu 28 jaar...
Jarig: 13 december 2019
donderdag, 13 december 1990

> voor 29e verjaardag
Arantxa Rus, geboren in Monster, is een Nederlandse tennisster. Arantxa Rus won in 2008 de Australian Open voor junioren, waarna Arantxa Rus vervolgens als prof mee ging doen in het seniorencircuit en tracht een top100 tennisspeelster te worden.

Jaap van Zweden feliciteren?

Nationaal
Is nu 58 jaar...
Jarig: 12 december 2019
maandag, 12 december 1960

> voor 59e verjaardag
Jaap van Zweden, geboren te Amsterdam, is een wereldberoemde Nederlands dirigent en voormalig violist. In 1977 won Jaap van Zweden het Nationaal Vioolconcours Oskar Back. Hierna vertrok hij naar New York om te studeren aan de Juilliard School. Vanaf 1979 was Jaap van Zweden gedurende 16 jaar concertmeester bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij was daarmee de jongste concertmeester die het orkest in haar bestaan had meegemaakt. Vanaf 1995 werd Jaap van Zweden ook actief als dirigent - hij dirigeerde o.a. het Orkest van het Oosten uit Enschede, Residentie Orkest uit Den Haag, Radio Filharmonisch Orkest uit Hilversum, Radio Kamer Filharmonie, deFilharmonie uit Antwerpen en het Dallas Symphony Orchestra. Jaap van Zweden treedt wereldwijd op, en met veel succes!

Kader Abdolah feliciteren?

Nationaal
Is nu 64 jaar...
Jarig: 12 december 2019
zondag, 12 december 1954

> voor 65e verjaardag
Kader Abdolah, pseudoniem van Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani, is geboren te Arak in Iran. Kader Abdolah is een Iraanse-Nederlandse schrijver die zich in 1988 in Nederland heeft gevestigd. Na zijn universitaire opleiding natuurkunde werkte Kader Abdolah als directeur van een emballagefabriek en was hij politiek actief. Deze activiteiten resulteerden er in dat hij in 1985 uit Iran moest vluchten en in een azielzoekerscentrum in Nederland terecht kwam. Kader Abdolah maakte zich de Nederlandse taal eigen m.b.v. onder meer de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt en van Nederlandstalige poëzie. Worstelend met de taal begon hij zijn verhalen in het Nederlands te schrijven. In 1993 debuteerde Kader Abdolah met de verhalenbundel De Adelaars, die meteen bekroond werd met de belangrijke debutantenprijs Het Gouden Ezelsoor. Hierna volgden nog De Meisjes En De Partizanen, De Reis Van De Lege Flessen, Mirza, Spijkerschrift, De Koffer, Een Tuin In Zee, Kélilé En Demné, Sophia's Droë Vrugte, De Koning, Portretten En Een Oude Droom, Karavaan, Het Huis Van De Moskee, Een Gouden Handdruk Voor Du Perron, De Koran En De Boodschapper, De Mooie Land en het boekenweekgeschenk 2011.

Ferry Mingelen feliciteren?

Nationaal
Is nu 71 jaar...
Jarig: 12 december 2019
vrijdag, 12 december 1947

> voor 72e verjaardag
Ferry Mingelen, geboren als Ferdinand Charles Mingelen te Den Haag, is een Nederlands parlementair journalist - vooral werkzaam bij de NOS. Sinds 1984 is/was Ferry Mingelen presentator bij het programma Den Haag Vandaag, wat onderdeel is van het programma NOVA en Nieuwsuur. Ferry Mingelen is de vaste parlementair verslaggever voor NOS politiek. Vóór zijn televisiecarrière was Ferry Mingelen verslaggever voor Het Vrije Volk, Trouw en de GPD-dagbladen. Ferry Mingelen gaat dagelijks nog steeds op de fiets naar z'n werk...

Liesbeth List feliciteren?

Nationaal
Is nu 77 jaar...
Jarig: 12 december 2019
vrijdag, 12 december 1941

> voor 78e verjaardag
Liesbeth List, geboren als Elisabeth Dorothea Driessen of Elly Driessen te Bandung Indonesië (Nederlands-Indië), is een Nederlandse chansonnière en actrice. Liesbeth List bracht de eerste jaren van haar leven door in een jappenkamp. Nadat haar moeder korte tijd later zelfmoord had gepleegd, kwam ze na de oorlog met haar vader naar Nederland. Omdat haar stiefmoeder haar niet accepteerde, lieten haar vader en stiefmoeder haar op 7-jarige leeftijd achter na een vakantie op Vlieland bij het vuurtorenwachtersgezin List, dat haar adopteerde. In dit gezin heeft zij een gelukkige tijd gehad. Als kind hield Liesbeth List zich al bezig met muziek, naast literatuur en kunst. Op 18-jarige leeftijd vertrok ze naar Amsterdam, nam zangles en verdiepte zich in de Franse chansons. In 1962 trad Liesbeth List voor het eerst op in televisieshows en hier leerde ze, dankzij Henk van der Meyden, Ramses Shaffy kennen, met wie ze jarenlang muzikaal zou optrekken. Liesbeth List won prijzen als de Edison en Gouden Harp en de hoogtepunten in haar carrière waren haar duetten Pastorale en Laat Me / Vivre met Ramses Shaffy en haar samenwerking met Jacques Brel. Liesbeth List speelde ook een uitstekende Édith Piaf vertolking in musicals.

Mario Been feliciteren?

Nationaal
Is nu 55 jaar...
Jarig: 11 december 2019
woensdag, 11 december 1963

> voor 56e verjaardag
Mario Been, geboren te Rotterdam, is een Nederlandse voetbaltrainer en voormalig voetballer op het middenveld. Mario Been heeft gespeeld bij Feyenoord, het Italiaanse Pisa, Roda JC, sc Heerenveen, FC Tirol Innsbruck, SBV Excelsior en voor het Nederlands elftal speelde hij 1 keer. Als trainer was hij werkzaam bij SBV Excelsior, NEC en Feyenoord. Mario Been heeft Supermario als bijnaam gekregen!

Kiki Bertens feliciteren?

Nationaal
Is nu 27 jaar...
Jarig: 10 december 2019
dinsdag, 10 december 1991

> voor 28e verjaardag
Kiki Bertens, geboren te Wateringen, is een Nederlandse tennisspeelster. Op haar 6e begon ze met tennis spelen en ze maakte haar profdebuut in 2009. Kiki Bertens heeft meerdere internationale toernooien gewonnen op de WTA-tour en ITF-tour en behaalde ook de top 100 van de WTA wereldranglijst tennis voor dames. Kiki Bertens is rechtshandig en ze is een agressieve baseliner met een sterke forehand en opslag, tevens beschikt Kiki Bertens over een uitstekend loopvermogen.

Deze gadget op jouw site?